Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Ziņu arhīvs

Ekskursija uz Līvānu stikla un amatniecības centru

21.12.2022
 
2022.gada 21.decembrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros, izglītojamie brauca ekskursijā uz Līvānu stikla un amatniecības centru. Ekskursijas laikā varēja redzēt stikla tapšanas vēsturi, kā stikla rūpniecība attīstījās un kā laikmets ietekmēja stikla izstrādājumu stilu. Ekskursijas laikā mūs iepazīstināja ar stikla muzeja vēsturi un attīstību. Ekspozīcijā redzējām eksponātus, kuri ražoti Līvānu stikla fabrikā. Tie ir augstas kvalitātes krāsainā un bezkrāsainā stikla izstrādājumi: pudeles, glāzēs, gaismas ķermeņi, vāzes, svečturi. Tika apskatīta arī etnogrāfiskā ekspozīcijas zāle. Gandrīz katrā mājā Latvijā mammas vai vecmāmiņas bufešu dziļumos var atrast brīnišķīgu Līvānu stiklu.
 
Izglītojamo atsauksmes:
  • Visa ekskursijas garumā bija jūtama draudzīga un ar emocijām pilna atmosfēra. Mēs iepazinām jaunus cilvēkus, jo audzēkņi bija no dažādiem kursiem. Kopīgi mēs uzzinājām jaunu informāciju, apskatījām stikla kompozīcijas, amatnieku telpu ar instalācijām, noskatījāmies nelielu filmu par cilvēkiem, kuri strādā ar stiklu vairākus gadus un par viņu pieredzi šajā jomā. Arī mums bija iespēja apskatīties un iegādāties plašu stikla produkcijas klāstu, piemēram, vāzes, rotājumi mājai, glāzes. Kopumā, ekskursijas bija noderīga un aizraujoša! (M.Stagoršne)
  • Ekskursijā Līvānu stikla muzejā man patika stikla skulptūras, kuri tur tiek glabāti kā eksponāti. Tur varēja redzēt stikla vēsturi, kā stikla rūpniecība attīstījās un kā laikmets ietekmēja stikla izstrādājumu stilu. Bet visvairāk man patika vēsturiskie instrumenti, ar ko agrāk, pirms mums bija elektrība, apstrādāja stiklu un ne tikai, veidojot instrumentus un priekšmetus.(K.Šalajevs)
Sagatavoja
Vispārējās vidējās izglītības skolotāja Nataļja Leončuka
« atpakaļ