Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Ziņu arhīvs

Višķu pedagogi piedalās praktiskajās mācībās Čehijā

20.09.2022
 
Latvijas Lauku konsultāciju centrs organizēja Lauku attīstības Programmas (LAP) pasākumu (LAP 2014.-2020. apakšpasākums “Profesionālās izglītības un prasmju apguves pasākumi”, LAD Līguma nr. LAD131118/P44) pedagogiem ar iesaisti lauksaimniecības vai mežsaimniecības nozarē, kurā dalību ņēma arī Latgales industriālā tehnikuma izglītības programmas īstenošanas vietas Višķos profesionālās izglītības pedagogi - Kaspars Mukāns un Irēna Putniņa.

Praktisko mācību, kuras no 12.09. – 14.09. norisinājās Čehijā, tēma bija “Lauksaimnieciskās ražošanas ietekme uz vidi”. To laikā tika apmeklētas sešas saimniecības un Olomoucas lauksaimniecības un dārzkopības vidusskola.

Par apmeklētajām saimniecībām:

Pirmā tika apmeklēta saimniecība “BOŠINA BIO –FARM”, kura nodarbojas ar liellopu, cūku un mājputnu audzēšanu, ir mini Zoo dārzs, kā arī piedāvā ekskursijas un aktivitātes bērniem. Saimniecībai ir sava kautuve un gaļas pārstrāde uz vietas.

Tad tika apmeklēta „FARMA ŠONOV”, kura nodarbojas ar aitkopību, kazkopību un slaucamo govju turēšanu. Saimniecība ražo piena produktus, t.sk. saldējumu no aitu piena. Īpašniece savu aitu audzēšanas biznesu uzsākusi jau 90.gados ar aitu audzēšanu, labprāt uzņem tūristus, kurus cienā ar vietējiem nacionālajiem ēdieniem.

„SEDLÁK Z HANÉ” saimniecības galvenā specializācija ir sojas pupiņu un eļļas augu audzēšana. Dalībnieki piedalījās Sojas lauku dienu pasākumā, apskatot laukus, iepazīstoties ar dažādām šķirnēm un to audzēšanas tehnoloģijām. Saimniecība ir ģimenes uzņēmums jau vairākās paaudzēs, apsaimnieko 80 ha lielu platību.

Tika apmeklēta „ZLATA FARMA”, kuras galvenās specializācijas ir piena un gaļas ražošana, produkcijas pārstrāde un tūrisms. Saimniecība sadarbojās ar lauksaimniecības skolām, audzēkņi veic praksi. Sadarbojās arī ar bērnudārziem un senioriem, kuriem rīko dažādus pasākumus, lai vairāk izprastu lauku nozīmi mūsdienās. Audzē oriģinālās čehu šķirnes ČESTER, tuvējā ciematā pārdod svaigu pienu izmantojot tirdzniecības automātu.

Cita pieredze tika iegūta bioloģiskajā saimniecībā, kura atrodas aizsargājamajā teritorijā -„FARMA ČLUPY”. Saimniecība atrodas kalnainā reģionā, specializējas kazkopībā, aitkopībā un audzē vīnogas un augļkokus. Ražo mīkstos un cietos sierus.

„FARMA RÁJEČEK” –  nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu – 20 dažādu šķirņu salātiem, kāpostiem, ķirbjiem un 1 ha platībā siltumnīcā izmantojot hidroponiku audzē 7 šķirņu tomātus. Nodrošina visu sezonu ar svaigiem dārzeņiem vietējos iedzīvotājus Brno apkaimē. Saimniecība ir bioloģiska un tās īpašnieki saimnieko jau ceturtajā paaudzē, savu darbību uzsākuši 1930.gadā.

Kā noslēdzošā tika apmeklēta Olomoucas lauksaimniecības un dārzkopības vidusskola, kurā mācās ap 500 audzēkņu. Vidusskolā var apgūt 9 izglītības programmas. Skola sadarbojās ar uzņēmumiem, nodrošinot audzēkņiem plašas prakses iespējas.

Iegūtā starptautiskā pieredze tehnikuma pedagogiem paver plašās lauksaimniecības nozares iespējas, kuras nodot tālāk izglītojamajiem viņu karjeras ceļa veidošanai.

Foto: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs


  
  

Sagatavoja:  Lauksaimniecības MK vadītāja Irēna Putniņa, KKC

« atpakaļ