Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Ziņu arhīvs

Dalība semināru ciklā par aprites ekonomiku

30.11.2021
 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) organizēja semināru ciklu par aprites ekonomiku.  Semināru mērķis bija pilnveidot uzņēmēju, pētnieku, izglītotāju un citu interesentu  kompetences darbā ar  aprites ekonomikas (AE) principu ieviešanu.

15.oktobra seminārā “Biznesa ieguvumi no aprites ekonomikas” par AE būtību stāstīja ekonomikas eksperte, Banku augstskolas lektore, Ilgtspējas un efektivitātes laboratorijas pētniece Inga Uvarova. VARAM Vides aizsardzības departamenta Vides kvalitātes un atkritumu apsaimniekošanas nodaļas vadītāja  Natālija Cudečka – Puriņa sniedza  ieskatu, kāpēc Latvijā nepieciešama pāreja uz AE  modeli, un kāda ir starptautiskā pieredze resursu apmaiņas platformu darbībai.

5. novembra seminārā  “Aprites ekonomikas sadarbības biznesa modeļi” uz jautājumu – vai AE ir mode, ticība vai bizness, atbildēja ekonomikas eksperte  Inga Uvarova. Banku augstskolas pētnieks Jānis Butkevičs sniedza ieskatu par sadarbīgu ekonomiku un biznesa modeļiem.

26.novembra seminārā “Aprites ekonomika un atbildīga ražošana” par atbildīgu ražošanu un ražotāju, paplašināto atbildību un sasniedzamajiem mērķiem pieredzē dalījās VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere. J.Butkevičs stāstīja pat atbildīgu ražošanu, kādas ir tendences un iespējas.

Semināru noslēgumā bija iespēja iesaistīties diskusijā starp dalībniekiem un AE  ekspertiem. Diskusijas par AE principu ieviešanas praksi uzņēmumos vadīja Banku augstskolas pētniece Elīna Miķelsone.

Katrā seminārā ar pieredzes stāstiem, ieviešot uzņēmējdarbībā AE  principus, dalījās dažādu nozaru uzņēmumi,  asociācijas un biedrības – SUA “SWIMBE”, SIA “MILZU”, AS “Latvijas Finieris”, Rīgas Enerģētikas aģentūra, Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociācija, SIA “Nordic Plast”, SIA “Valmiermuižas alus”, AS “Jaunpils pienotava”, SIA “Fiqsy”, Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku Ceļotājs”, SIA “LMT”, SIA “ZAAO”, SIA “Karavela”,  AS “Balticovo” un biedrība “CSRLatvia”.

Mūsdienās „zaļā domāšana” kļūst arvien populārāka iedzīvotāju vidū. Savukārt, draudzīga attieksme pret vidi ir gan Latvijas, gan Eiropas Savienības politikas pamatā – tā ir ilgtspējīgas attīstības politika.

 

Sagatavoja:

Inta Laurena, profesionālās izglītības skolotāja

“Aprites ekonomikas piemērošana vides dizainā”

« atpakaļ