Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Pedagogiem \ Jaunumi

Celtnieku brančs

19.01.2024
 

2024. gada 19. janvārī Latgales Industriālajā tehnikumā (LIT) tika organizēts seminārs būvniekiem, būvniecības nozares speciālistiem, pedagogiem un izglītojamajiem – “Celtnieku brančs”.

Seminārs notika ar mērķi pilnveidot pedagogu, izglītojamo  un būvniecības nozares speciālistu profesionālās zināšanas par ETERNIT jumta segumiem un ventilējamo fasāžu karkasu veidiem, to apdares materiāliem un montāžu, kā arī celtniecības plēvēm un ražošanas attīstību.

Seminārā uzstājās ETERNIT BALTIC Tirdzniecības vadītājs Latvijā Elviss Siliņš, kurš stāstīja par Eternit viļņoto lokšņu pamatsastāvu (dabiskās vielas, nav azbesta u.c.), īpašībām, stiprināšanu, drošības tehnoloģiju, oriģinālajiem cementa aksesuāriem. Semināra dalībnieki diskutēja par šķiedrcementa lokšņu montāžas laikā pieļautajām kļūdām, jumta drošības elementiem, un semināra vadītājs pievērsa uzmanību tam, ka pirms lokšņu uzklāšanas uz jumta, tās ir ļoti svarīgi uzglabāt atbilstoši ražotāja norādījumiem un viļņoto lokšņu uzklāšana jāveic, ievērojot to montāžas instrukciju. Elviss Siliņš izstāstīja arī ventilējamo fasāžu pamatprincipu, karkasa veidu – alumīnija, koka un cinkotā tērauda – priekšrocības. Tika demonstrēts video par Cedral ventilējamo fasādi un diskutēts par paneļu pareizo montēšanu. Semināra vadītājs rādīja ēku fotogrāfijas, kur fasādes apdarē tika pielietoti Eguitone paneļi, skaidroja paneļu pārvietošanas, uzglabāšanas principus, montāžu un paneļu stiprinājumus.

SIA „Brasta Latvia” Tirdzniecības pārstāvis Vjačeslavs Sivaho iepazīstināja semināra dalībniekus ar celtniecības plēvju 4 grupām. Tika uzsvērts, ka lētās jumtu plēves zaudē savas īpašības piecu gadu laikā, bet neatkarīgas pārbaudes reālos apstākļos pierāda, ka DuPontTM Tyvek pēc novecošanas saglabā būtisko ūdensnecaurlaidību. Daudzi alternatīvie apakšslāņi to nespēj nodrošināt. DuPont korporācija ir atklājusi un pirmā ieviesusi ražošanā 16 no 34 pasaulē pazīstamākajiem pamatgrupu polimēriem, 21 no tiem firma ražo pašlaik. Starp tiem ir   NYLON, KEVLAR, TEFLON, LYKRA, CORIAN, NOMEX, TYVEK. Semināra dalībnieki apsprieda defektus, kas rodas, ja nav tvaika izolācijas plēves vai ja ir nekvalitatīva tvaika izolācija, diskutēja par vēja izolāciju sienām un jumtiem. Vjačeslavs Sivaho skaidroja, ka šajā celtniecības plēvju grupā ietilpstošās plēves viena no otras atšķiras ar biezumu un “elpošanas” efektivitāti.

Paldies semināra vadītājiem par sadarbību un semināra dalībniekiem par aktīvu dalīšanos pieredzē! Gaidīsim nākamo „Celtnieku branča” semināru, kurš notiks 26.janvārī!

Fotogalerija

 

Sagatavoja:

Metodiskais un pedagogu tālākizglītības centrs

« atpakaļ